Laser in ze eyes – EPI-LASIK

Here’s description of my experience from yesterdays eye surgery. It’s in swedish because right now I can’t be ar*ed to rewrite it in english. Pardon my laziness as well as my inability stay on-topic in this blog 😉

Innan jag bestÀmde mig för att göra detta kollade jag runt bland vÀnner och bekanta. I efterhand upplever jag att jag inte riktigt fick en rÀttvisande beskrivning av hur det kunde vara sÄ hÀr kommer min beskrivning.

Summering: jobbigt sÄ in i helvete i början men vÀrt det i slutÀndan.

Ingreppet var inte alls farligt. Började med att jag fick bedövande droppar och en lugnande tablett. Det kĂ€ndes ungefĂ€r som nĂ€r man fĂ„r bedövning hos tandlĂ€karen. Sen fick jag lĂ€gga mig pĂ„ en brits. De rengjorde med alkohol runt om ögonen och jag fick in lite sĂ„dant i vĂ€nster öga. Det sved som f*n men jag fick mer bedövande droppar sĂ„ det gick över inom nĂ„gra sekunder. De snĂ„lade verkligen inte med bedövning! Jag gjorde den metod som inte innebĂ€r att de gör ett snitt i ögat. Vad de istĂ€llet gör Ă€r att de löser upp den skyddande hinna man har pĂ„ ögonen. SjĂ€lva lasern Ă€r sedan en ytbehandling istĂ€llet för innanför linsen som den gamla metoden Ă€r. NĂ€r de löser upp hinnan mĂ„ste de ocksĂ„ skrapa bort den och det kĂ€ndes lite mĂ€rkligt. Gjorde inte ont eller nĂ„got sĂ„dant utan mest bara konstigt att ligga med uppspĂ€rrat öga samtidigt som nĂ„gon skrapar. Men som sagt, inte ont, inte obehagligt eller nĂ„got sĂ„dant. SjĂ€lva laseringreppet tog ca 20 sekunder per öga och det kĂ€ndes inte alls. Man ska titta pĂ„ en grön prick och det kunde iofs framĂ„t slutet kĂ€nnas lite stressande. Men samtidigt kĂ€nde jag mig helt lugn för jag visste att om jag rör för mycket pĂ„ ögat stĂ€ngs den av. Det var lite lĂ€skigt att de gjorde ett öga i taget. Skrapade ena ögat och körde lasern och sen körde de det andra ögat frĂ„n skrap och framĂ„t. Jag hann kĂ€nna viss oro för att det skulle vara jobbigt med andra ögat men det gick snarare fortare. Men jag tyckte det var svĂ„rare att fokusera pĂ„ den gröna pricken sĂ„ jag var lite mer stressad av det. Men som sagt, 20 sekunder laser och de sĂ€ger hela tiden “25% klart, 50% klart, 75%klart” samt att en av dem höll försiktigt i huvudet och bara upprepade “titta pĂ„ gröna pricken”. SĂ„ det kĂ€ndes lugnt och sĂ€kert.

Det jobbiga kom efterÄt. jag var inte alls förberedd pÄ att jag skulle vara sÄ obscent ljuskÀnslig som jag var. De hade sagt att jag skulle kunna gÄ till vÀntande bil (men inte köra) men det kan jag sÀga att det kunde jag inte. Pappa hade parkerat pÄ drottningatan, typ 30 meter frÄn porten. Inte ett moln pÄ himlen och solen stod rÀtt i ögonen. Det var lite halvjobbigt att hitta fram, om man sÀger sÄ. Sen var det riktigt jÀvligt fram tills att solen gick ner. TÀnk dig att nÄgon sitter med en strÄlkastare in i ögonen hela tiden, Àven nÀr du blundar. Jag lÄg i sÀngen under dubbla tÀcken men stördes ÀndÄ av det vita underlakanet som reflekterade för mycket ljus. Och ja, jag hade naturligtvis dragit för alla fönster och stÀngt dörr osv. NÀr bedövningen slÀppte började det ocksÄ göra vÀldigt ont i höger öga sÄ jag var tvungen att ta de smÀrtstillande dropparna som jag hade fÄtt förhÄllningsorder om att försöka undvika. Fast jag tror egentligen att det största problemet var ljuskÀnsligheten.

Det blev lite jobbigt nĂ€r jag skulle ta dropparna första gĂ„ngen. Jag kunde inte öppna ögonen tillrĂ€ckligt lĂ€nge för att se vilka tvĂ„ av de fyra flaskorna jag fĂ„tt som jag skulle börja med. TvĂ„ ska jag ta första tio dagarna och sedan byter jag till en tredje. Den fjĂ€rde flaskan Ă€r “bara” ögonbalsam som jag kan ta nĂ€r jag vill. Det tog ungefĂ€r 15-20 minuter att lista ut vilka tvĂ„ det var jag skulle börja med. Det var SJUKT frustrerande! Det underlĂ€ttar förmodligen att inte vara singel 😉

Det bĂ€sta var nog att en kompis gjorde detta för 2-3 veckor sen. Han berĂ€ttade att det hade varit riktigt jobbigt första tiden efterĂ„t. Det var vĂ€ldigt nyttigt att fĂ„ höra det för jag hade inte hört nĂ„gon sĂ€ga nĂ„got om att det skulle vara jobbigt. Det hade gĂ„tt sĂ„ bra sĂ„ för alla sĂ„ om jag inte hade hört den dĂ€r “skrĂ€ckhistorien” om hur det hade varit för honom sĂ„ hade jag nog drabbats av panik över att det omöjligtvis kan ha gĂ„tt rĂ€tt.

Idag Àr jag fortfarande ljuskÀnslig men inte alls som igÄr. Jag Àr glad för att det Àr molnigt just nu. Men det blir bÀttre och bÀttre hela tiden. Redan nu Àr det vÀsentligt bÀttre Àn vad det var nÀr jag vaknade för ett par timmar sen. SÄ lÀnge solen inte skiner in klarar jag mig egentligen utan solglasögon men det Àr skönare med sÄ jag fortsÀtter iaf dagen ut.

Synen Àr mÀrkbart bÀttre men det har inte stabiliserats Àn. Det tar vÀl nÄgon dag eller tvÄ till. Ser ocksÄ fram emot mÄndag dÄ bandagelinsen tas bort..

Leave a Reply